2011. június 10., péntek

A könyv fővárosa

2011-ben Buenos Aires kapta a World Book Capital, azaz a könyv fővárosa díjat. Ez alkalomból egy igen érdekes, különleges és figyelemfelkeltő spirálszobrot emelt különböző nyelvű könyvekből egy argentin művész a főváros egyik terén, a San Martin téren.Az 1996-ban alapított díjat az UNESCO adományozza, az aktuális főváros az év április 23-tól, a következő év 22-ig rendelkezik a kitüntető címmel. A díjat első ízben Madrid kapta 2001-ben, azóta olyan városok kapták meg, mint Alexandria, Új-Delhi, Montreal, Amszterdam vagy Bejrut. Tavaly Ljubljana volt a könyv fővárosa, jövőre, 2012-ben pedig Örményország fővárosa, Jereván váltja majd Buenos Airest a sorban.
Marta Minujin argentin művész alkotása a bibliai Bábel tornyához hasonlóan a nyelvek sokszínűségét hivatott jelképzeni. Az építmény 25 méter magas, és 30 000, a világ különféle nyelvein íródott kötetet használtak fel építéséhez. A könyveket magánemberek, könyvtárak és több mint ötven nagykövetség adományozta, így segítve az alkotás létrejöttét. A könyveket az időjárás viszontagságaitól védve, bezacskózva és tematikusan elrendezve akasztották rá a spirál alakú fémvázra.
A szoborban egy lépcső is helyet kapott, ezen a látogatók felsétálhatnak az építmény tetejére, ahonnan élvezhetik a buenos aires-i panorámát, séta közben pedig a Minujin által komponált zenét hallhatják, illetve a "könyv" szót a világ összes nyelvén, a művésznő tolmácsolásában.A torony május 28-ig marad a helyén, ekkor szétbontják majd és bárki hazavihet egy kötetet, aki szeretne. A megmaradt könyvekből egy gyűjteményt szerveznek, melyet Jorge Luis Borges buenos aires-i születésű argentin költő, író egyik novellája alapján "Bábeli könyvtár"-nak neveznek majd el.( A hírt társblogunkon találtam, forrás:librarium.blog.hu)

Nincsenek megjegyzések: